Херц-България ООД - oборудване за заваряване на пластмаси

Заваръчни и топлинни технологии за пластмаси

ABS филамент, различни цветове, 1,75 и 2,85мм.

Art.-Nr.:Виж pdf. ЦЕНИ филамент ХЕРЦ 2020

ABS филамент - какво представлява всъщност?

Акрилнитрил-Бутадиен-Стирол (ABS)  е терполимер, т.е. полимер, състоящ се от 3 мономера:

Акрилнитрил: за химическа и термична стъбилност
Бутадиен: повишава жилавостта и удароустойчивостта
Стирол: спомага за хубава и бляскава повърхност на пластмасата

В последните години ABS се превърна в един от най-предпочитаните полимери. Поради неговота многостранно приложение, ABS се превърна в един от най-продаваните технически термопласти. ABS филаменти се използват в автомобилната индустрия, за корпуси на смартфони и телефони, в играчки, а също и в кухненски уреди.

Предимства на ABS филамента - непобедим

ABS филаментите са екстремно устойчиви и твърди, поради което са много подходящи за играчки. Постепенно започват да се прилагат за части и елементи, подложени на много високо натоварване. За това помага и дългият експлоатационен срок на ABS филаментите. материалът по правило много по-бавно става трошлив в сравнение с подобни на него. Единствено продължителната UV-облъчване не се понася добре от ABS. За сметка на това ABS е устойчив на масла и температура. Освен това ABS имат много висока точка на топене и са по-леки напр. от PETG. Поради това всяка последваща обработка като пробиване, шлайфане, покриване със слой, е по-лесна.

Кога ABS не са първият избор

Трябва да се има предвид, че ABS филаментите са произведени от нефт, макар и в незначително количество. Същевременно при печат се отделят миризливи газове. Препоръчително е добро проветрение при печат. По правило се печата по-трудно ABS филаменти. Освен това имат склонност да се провлачват, ако условията за печат не са оптимални. За отстраняването на този проблем може да се ползва загрята основа и/или затворен принтер. И на последно място от продължително UV-облъчване стават бързо трошливи и пожълтяват. 

Ние препоръчваме за оптимални резултати печат в затворен обем с добро проветрение или с подгрята основа. Оптималната температура на обработка при нашия ABS е между 220° и 250°С. Температурата на печат трябва да бъде между 100° и 120°С.